Recepten
Elke vrijdag maakt Paula in Keizers Knusse Keukentje een lekkere midnight snack die snel te maken is en ongeveer €5,- kost.
Spitskoolrolletjes (7-1-'17)
Het is één januari geweest, dus weer tijd voor goede voornemens! Ik heb m’n dieet weer opgepakt dus de snacks worden ook weer gezond! Laatst keek ik een kookprogramma waar koolrolletjes in werden gemaakt. Nu was de witte kool in de supermarkt uitverkocht, dus werden het spitskoolrolletjes!
Ingrediënten:
– tomatenpuree
– 300 gram rundergehakt
– 1 spitskool
– 1 eetlepel sambal
– 2 eetlepels ketjap
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel gemalen komijn
– 1 theelepel Italiaanse kruiden
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel gemalen peper
– zakje jonge 30+-kaas
Meng het gehakt met de sambal, ketjap, fijngehakte knoflook, komijn, Italiaanse kruiden, paprika en peper en roer het goed door. Als het goed is wordt het een smeuiig geheel. Snijd vervolgens de onderkant van de spitskool af en scheur de bladeren er af. Snijd de grote nerf uit het blad, zodat je twee gedeelten overhoudt. Leg in elke helft wat gehakt en rol dit in het blad. Leg het op een ovenschaal en strooi er kaas overheen. Doe dit in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende twintig minuten en klaar!
Carpacciobonbonnetjes (9-12-'16)
Onlangs vierde ik sinterkerst- en nieuw met vriendinnetjes en aanhang waarbij iedereen een eigen gang maakte. Eén van mijn vriendinnetjes maakte een grote carpacciobonbon en die was zoooo lekker! Ik dacht: dit kan vast ook in een budgetvriendelijke en hapjesformaat!
Ingrediënten:
– 1 pakje carpaccio (inclusief pijnboompitjes, parmezaanse kaas en carpacciodressing)
– 1 potje truffelmayonaise
– 1 zakje rucola
– 1 potje zongedroogde tomaten
– spuitzak of boterhamzakje
Dit recept was verrassend snel klaar. Begin met het fijnsnijden van de zongedroogde tomaatjes en meng dit door de rucola, samen met de pijnboompitten en de carpacciodressing. Pak er een plakje carpaccio bij en leg in het midden wat van de rucola sla. Vouw het plakje carpaccio om de rucolasla heen en leg het met de gevouwen kant omlaag. Dit doe je met alle carpaccioplakjes totdat ze op zijn. Pak nu een spuitzak of boterhamzakje erbij en vul die met ongeveer de helft van truffelmayonaise. Spuit op elke bonbon een toefje en doe de rest van de mayo weer terug in het potje. Strooi op elke bonbon nog wat van de parmezaanse kaas en serveer!
Tortillataart (2-12-'16)
Deze taart van wraps maakte ik al vaker als avondeten. Heerlijk vind ik 'm zelf! Als snack leek het me te heftig om het met gehakt maken, maar als avondeten zou ik dat er zeker door doen!
Ingrediënten:
- 6 wraps
- 3 paprika's
- 4 trostomaten
- 2 bakjes kruidenroomkaas
- 1 potje salsa medium
- 1 zakje 30+-kaas
- bakvorm
- bakpapier
- evt. rundergehakt
Verwarm de oven alvast op 170 graden voor en pak een grote pan erbij. Snij de groenten en doe dit in de pan, samen met de salsa en het eventuele gehakt. Roerbak dit even tot de gehakt rul is of de groenten er goed uitzien. Besmeer in de tussentijd alle wraps met de roomkaas. Vul de bakvorm met bakpapier, dit hoeft eigenlijk alleen op de podium, en begin met stapelen. Eerst een wrap met de kruidenkaaskant naar boven, dan wat van het salsamengsel, wat kaas en weer een wrap. Ga zo door met stapelen totdat de wraps op zijn en top nog even af met de rest van de kaas. Doe het dan twintig minuutjes in de oven. Nog even tien minuutjes laten afkoelen en dan kan je aanvallen!
Cheese Taco's (25-11-'16)
Ik was op zoek naar iets koolhydraatarm en natuurlijk iets lekkers. Toen kwam ik dit tegen! Moeilijk is het niet, want binnen een half uur had ik de eerste vijf klaar. En lekker!
Ingrediënten:
2 zakjes geraspte kaas
1 pakje pasta groenten
2 blikjes tomatenpuree
1 zakje sla
3 teentjes knoflook
Italiaanse kruiden
Verwarm de oven voor op 210 graden en haal de bakplaat eruit. Besprenkel een beetje olie over de bakplaat en doe hier wat bakpapier overheen, zodat deze blijft plakken. Knip die bij en leg er wat geraspte kaas op. Verdeel dit in vijf rondjes kaas die ongeveer allemaal even groot zijn, dit worden de taco's. Doe ze tien minuutjes in de oven, maar blijf wel checken. Ze moeten niet gesmolten zijn, maar net wat harder en natuurlijk niet verbrand.
Begin nu met de vulling. Zet een wokpan op het vuur en doe hier wat olie in. Hak de knoflook fijn en fruit deze aan in de pan. Voeg vervolgens de pastagroenten toe en de tomatenpuree en wat Italiaanse kruiden. Laat dit lekker sudderen en voeg eventueel wat water toe om de saus wat te verdunnen.
Als de taco's klaar zijn, haal je de bakplaat eruit. Vouw de kaasplakjes dubbel en leg er een mes ofzo tussen zodat het zich een beetje vormt als een taco. Als ze afgekoeld zijn doe je er wat van de vulling in en vervolgens wat van de sla. That's all!
Pizza Verde (18-11-'16)
Een beetje simpel, aangezien mijn inspiratie helaas ver te zoeken was. Maar gelukkig wel lekker!
Ingrediënten:
Bladerdeeg
Groene Pesto
Tomaten
Buffelmozzarella
Italiaanse kruiden
Verwarm de oven voor op 210 graden. Snijd de bladerdeegplakjes in kleine vierkantjes, beleg het met groene pesto en een plakje tomaat. Doe er Italiaanse kruiden overheen en doe voor tien minuutjes de pizzaatjes in de oven. Haal ze er even uit en doe er wat buffelmozzarella wat overheen, wat ik persoonlijk heerlijk vind omdat het een veel specifiekere smaak heeft dan gewone mozzarella. Doe de pizzaatjes nog vijf minuten in de oven en klaar! Pas wel op, want door de tomaatjes kan je lelijk je mond verbrand.
Soort van tortilla's (04-11-'16)
Toen ik op zoek was naar recepten afgelopen vrijdag, kwam ik een recept tegen voor een Indisch pannenkoek/wrapachtig iets. Dit klonk erg lekker, dus mijn plan was dit te gaan maken samen met wat salsa en ijsbergsla die nog in de koelkast van mijn ouders stond. Eenmaal aan het winkelen geslagen kwam ik erachter dat het belangrijkste ingrediënt van de pannenkoekjes, kikkererwtenmeel, niet in Emmen te verkrijgen is. Nee, zelfs niet als je op filiaal zoekt en de website aangeeft dat dit wel in een bepaald filiaal hoort te zijn. Maar verder geen frustratiesUiteindelijk kwam ik bij een supermarkt waar ze geen kikkererwtenmeel, maar wel drie verschillende soorten maïsmeel hadden (waarom?) en besloot ik daarvan maar iets te brouwen. Het is iets geworden wat lijkt op een tortilla, omdat die ook van maismeel gemaakt worden! Waar ik zelf al halverwege zei, “Jongens, laat maar hangen. Ik haal wel Mac.” werden toch alle hapjes helemaal opgesmikkeld met complimenten voor de chef.
Ingrediënten:
Maïsmeel
Tomaten in blik
1 vleestomaat
1 pakje gerookte kipfilet
Jalapeno’s
4 tenen knoflook
2 paprika’s
2 rode uien
bakpapier
Begin met het fijnsnijden van de rode ui en de knoflook. Pak een kom en doe hier wat maïsmeel in, voeg hier water bij toe totdat het beslag net zo dik is als een pannenkoekenbeslag. Roer het goed door, want het maismeel zakt snel naar de bodem. In de eerste instantie probeerde ik het te bakken in een pan, net als een pannenkoek. Dit was geen succes helaas, haha. Na nog een poging met een iets dunner beslag dan daarvoor, die overigens ook mislukte, besloot ik dat dit iets was wat niet gebakken moest worden maar gedroogd (ja, dit heb ik geleerd van Heel Holland Bakt). Op een bakplaat met een bakpapiertje goot ik dus wat van het mengsel dat zich netjes over de plaat verspreidde. Ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden en halverwege even draaien, en het resultaat is een prachtige tortilla!
Als de tortilla in de oven zit, is het tijd om de vulling te maken. Ik heb altijd al eens een salsa willen maken, en toen ik erachter kwam hoe makkelijk dit eigenlijk is ging ik ervoor. Doe in een kom de tomaten uit blik, samen met een grofgesneden ui, wat jalapeno’s en paprika. Staafmixertje erin (wel schort voor want anders denkt iedereen dat je iemand vermoord hebt) en gaan met die banaan!
Besmeer de tortilla na de tijd ruim met de salsa en beleg het daarna met de kipfilet en wat ijsbergsla. De perfecte manier om te serveren heb ik nog niet ontdekt. Rollen werkt niet ideaal, want de tortilla breekt dan (zie foto), als pizza serveren in punten werkte al beter maar nog steeds niet optimaal. Lekker klaaien dus ;)
Pompoen-feta Hapjes (28-10-'16)
Het is vandaag Halloween! Ik moest dus wel iets met pompoen doen. Op Halloween twee jaar geleden, maakte ik pompoenflapjes, die er een beetje ranzig uitzagen (zoek maar op). Maar dit was echt een groot succes!
Ingrediënten:
- filodeeg
- 200 gram pompoenblokjes (maak het jezelf niet moeilijk door pompoen uit te hollen, echt)
- 1 blok feta
- 1 eetlepel chilipoeder
- 3 teentjes knoflook
- Italiaanse kruiden
- olijfolie
Roerbak de pompoenblokjes eerst even in wat olijfolie met fijngehakte teentjes knoflook, de Italiaanse kruiden en de chilipoeder. Voeg op het laatst de feta toe, zodat het lekker smeuig wordt. Als je de zoete pompoengeur een beetje begint te ruiken, kan de pan van het vuur.
Pak nu het filodeeg erbij en haal de plakjes uit elkaar. Besmeer de plakken met olijfolie en plak er twee op elkaar. Snijd het nu in vier vierkantjes, doe er een beetje pompoen en feta in en vouw het als een envelopje dicht. Leg het met de dichtgevouwen kant naar beneden op de bakplaat en herhaal dit alles totdat je bakplaat vol ligt. Leg de pakketjes in de oven op 180 graden voor een kwartiertje. Check wel even of ze bruin genoeg zijn. Zo nee, doe ze nog even een poosje in de oven. Zo ja, leg op een bord, bestrooi met nog wat Italiaanse kruiden en serveer!
Balsamicoballen (14-10-'16)
Balsamicoazijn is tegenwoordig één van mijn favoriete ingrediënten; door de salade, door de pasta, dus waarom niet door de gehaktballen?
Ingrediënten:
- balsamicoazijn
- olijfolie
- rundergehakt
- 2 tomaten
- handjevol verse basilicum
- 3 tenen knoflook
- chilipoeder
- halve roze ui
Snijd de ui fijn, evenals de knoflook, basilicum en tomaten en meng dit alles door de gehakt. Ik maakte kleinere gehaktballen omdat ze als snack waren, maar je kan ook grote ballen draaien als je het gebruikt bij het avondeten. Doe de ballen vervolgens in een braadplan met een bodempje olijfolie en giet er ongeveer 200 ml balsamicoazijn overheen. Laat de gehaktballen lekker sudderen zodat de balsamicoazijn er in kan trekken. Strooi als laatste nog wat chilipoeder over de ballen heen voor extra pit. Je kan natuurlijk nog een sausje erbij serveren, maar ook zonder zijn deze balletjes heerlijk!
Simpele Wraps met Geroosterde Paprika (7-10-'16)
Wat doe je als je 0 inspiratie hebt? Dan ga je een keer iets simpels maken. Althans, dat deed ik deze week. Maar alsnog was dit een prima hapje, dat je gewoon snel maakt en kan serveren en ook nog eens goedkoop is.
Ingrediënten:
- 6 wraps
- 1 pot geroosterde paprika
- 1 bakje zuivelspreak met bieslook
- sesamzaadjes
- Italiaanse kruiden
Haal de geroostere paprika's uit de pot en snijd het in reepjes. Besmeer nu de wraps één voor één voor driekwart met zuivelspread en leg een streep geroosterde paprika in het midden van de wrap, op het belegde gedeelte. Strooi er nog wat sesamzaadjes en Italiaanse kruiden overheen en rol de wrap op. Doe dit vanaf de besmeerde kant zodat je met het kale stuk de wrap sluit. Op deze manier druk je namelijk geen beleg uit de wrap. Doe dit met alle wraps en leg ze even een aantal uren te koelen in de koelkast. Hierna kan je ze in stukjes snijden en serveren!
Broccoliregenboogpizza (30-9-'16)
Ik maakte al eens een pizzabodem van bloemkool, maar ik durf eigenlijk wel te zeggen dat deze nog lekkerder is!
Ingrediënten:
- broccoli
- 2 eieren
- rode paprika
- gele paprika
- groene paprika
- roze ui (nee, niet rode uit)
- tomatenpuree
- kaas
- Italiaanse kruiden
Snijd de broccoliroosjes van de stronk en leg ze in een diep bord met een bodempje water. Zet dit in de magnetron voor een paar minuten om het te laten stomen. Ik heb het in totaal 8 minuten in de magnetron gehad, voordat ik het fijn kon stampen. Zodra het goed gaar is en je het fijn kan stampen, meng je er daarna 2 eieren doorheen. Pak een bakplaat uit de oven en druppel hier wat olijfolie overheen of smeer er wat boter op. Zo blijft het bakpapier beter plakken. Verdeel nu het broccoli-eimengsel over de met bakpapier bedekte bakplaat. Maak het zo plat mogelijk, want dit wordt dus de pizzabodem. Dit bak je ongeveer twintig minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden gaar. Hierna besmeer je het met tomatenpuree, bestrooi je de pizzabodem met kaas en leg je de overige groenten zo op de pizza dat het op een regenboog lijkt. Eerst een reep roze ui, vervolgens de rode paprika, dan de gele paprika en daarna de groene paprika. Doe er nog wat Italiaanse kruiden overheen en nog even tien minuten in de oven.
Avocadofrietjes (23-9-'16)
Dit recept heb ik al vaak voorbij zien komen en nu eindelijk geprobeerd. En het is echt zo lekker als wordt gezegd! P.S. Griekse yoghurt is in trek zoals je ziet :)
Ingrediënten:
Snijd de avocado’s doormidden en haal de pit eruit. Doe dit niet met een lepel, maar een scherp mes. Het mes kan je een beetje in de pit hakken en dan trek je pit zo uit het vruchtvlees. Snijd met het mes een schaakbordvorm in de avocado en haal de blokjes er met een lepel uit.
Pak nu drie schaaltjes en vul de eerste met bloem, de tweede met een geklopt rauw ei en het derde schaaltje met paneermeel. Voeg aan het paneermeel nog een theelepel knoflookpoeder toe en roer dit even door.
Pak een avocadoblokje en bedek die eerst in bloem, vervolgens in ei en daarna in het knoflookpaneermeel. Herhaal dit tot je een ovenschaal vol hebt en doe dit in de oven voor 25 minuten. Je kan ze halverwege nog even omdraaien, maar dat hoeft niet per se.
Maak nu de lekkere, maar simpele dip. Dit is gebaseerd op een sriracha chilisausdip, maar dan gezond. Doe wat Griekse yoghurt in een schaaltje en roer er ongeveer twee eetlepels sambal (kan ook meer of minder naar smaak) door. That’s all!
Zoete Aardappelchips (16-9-'16)
Chips is echt een van mijn lievelingssnacks. Maar allesbehalve gezond, dus vandaar deze gezondere zoete aardappelchips met tzatzikidip :)
Ingrediënten:
- zoete aardappel
Begin met het wassen van de aardappelen en snijd ze daarna in dunne schijfjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en paprika. Doe dit in een voorverwarmde oven op 200 graden er twintig minuten in, tien minuten voor elke kant.
Terwijl de zoete aardappels in de oven zitten, hebben we tijd voor de tzatziki! Rasp een halve komkommer en hak de drie knoflookteentjes in fijne stukjes. Roer dit door de Griekse yoghurt en laat de smaken even intrekken.
Serveer en lekker dippen die hap!
Drie Tapas voor €5,- (9-9-'16)
Gisteren had ik niet zo'n zin om heel moeilijk te koken, dus besloot ik drie makkelijke hapjes te maken. Dus drie tapas-hapjes (wat eigenlijk dubbelop is want tapas is Spaans voor hapjes) voor vijf euro!
Ingrediënten:
- boerenham
- 1 bakje champignons
- 3 knoflookteentjes
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- 3 eetlepels pijnboompitjes
- 2 bakjes zuivelspread
- 2 eetlepels oregano
- 2 eetlepels peterselie
- 2 eieren
Eigenlijk is de basis van al deze hapjes een kruidenzuivelspread. Ik heb hiervoor de inhoud van de twee bakjes zuivelspread in een grote kom gedaan en er de oregano en peterselie doorgeroerd. Vervolgens heb ik de teentjes knoflook fijngehakt en ook deze door de kruidenzuivelspread gedaan. Tip: dit is ook lekker op je boterham!
Omeletrolletjes met ham
Klop de twee eieren in een schaaltje en snijd de paprika in kleine blokjes. Bak de omelet in een koekenpan of in de oven (op 200 graden in een kwartiertje) en laat dit afkoelen. Snijd het in reepjes en pak de boerenham erbij. Nu gaan we een soort sushi hiervan maken, je besmeert het plakje ham met de zuivelspread, legt het reepje omelet erop en sprenkelt er wat pijnboompitten overheen. Rol het plakje ham op en ga zo door tot je tweederde van de ham hebt opgemaakt.
Komkommerrolletjes
Pak een dunschiller of kaasschaaf en maak zo over de gehele lengte van de komkommer reepjes. Laat dit even uitlekken op een keukenpapiertje (dit heb ik niet gedaan, maar was wel goed geweest) zodat de komkommer niet meer zo vochtig is. Beleg het hierna met de kruidenzuivelspread en een reepje paprika. Gebruik de rest van de boerenham nog om de helft van de komkommerrolletjes in op te rollen.Rol het op en leg alle rolletjes in de koelkast.
Gevulde champignons
Dit is denk ik wel het makkelijkste hapje. Maak de champignons met een keukenpapiertje of een borsteltje schoon en haal de steeltjes er af. Nu zit er een gat in de champignon, als dit nog niet zo groot is, kan je het even verder uithollen. Vul dit met de kruidenzuivelspread en zet het in de oven op 200 graden voor ongeveer een kwartier. Serveer het wel warm, dan zijn ze het lekkerst!
Panpizza met Verse Tomatensalsa (26-8-'16)
Afgelopen vrijdag hadden we voor het eerst onze televisie- en radiouitzending buiten! Hoe vet het er ook uitzag, dit betekende wel dat ik geen gebruik kon maken van mijn beperkte, maar toereikende keuken. Dus nam ik de Skottelbraai van mijn ouders mee! Ondanks dat ik niet wist hoe dat ding werkte, kwam toch dit gerecht op tafel. Ook makkelijk dus voor op de camping :)
Ingrediënten:
- Volkoren pizzadeegmix (+ benodigdheden op verpakking)
- Ongeveer 20 basilicumblaadje
- 6 trostomaten
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel citroensap
- vers gemalen peper
Ik begon met het maken van het deeg. Aangezien ik geen kom ter mijn beschikking had, deed ik het à la Rudolf van 24Kitchen gewoon op tafel. Ik gooide de helft van de mix op het aanrecht, voegde de vochtige ingrediënten volgens de verpakking toe in een gat midden in de mix en roerde dit langzaam door elkaar, steeds meer mix toevoegend. Dat werkte prima. Toen verdeelde ik het in twee stukken, rolde het fijn en bakte het even een paar minuten op elke kant op de Skottelbraai. Ik gebruikte hiervoor een soort koekenpandeel, dus het kan vast ook in een koekenpan. Ik vond het erg naar pannenkoek ruiken en het deeg ging heel erg bubbelen. Maar de bodem zelf ziet er eigenlijk heel normaal uit als het eenmaal klaar is. Toen de bodem aan het garen was maakte ik de salsa. Supermakkelijk: je snijdt de tomaten in blokjes, de knoflook en de basilicum hak je fijn en je voegt het balsamicoazijn, citroensap en peper toe. Dat doe je op de pizzabodem en dat is het! Overigens is dit recept ook heel chill voor als je op de camping normale pizza wil maken, dan beleg je de pizza gewoon met pizzabeleg!
Foto: Richard Broekhuijzen
Kip Shaslicks met Zoetzure Marinade (19-8-'16)
Vanwege de hittegolf die er komende week aankomt, maakte ik vrijdag lekker kip shaslicks. Makkelijk de avond van tevoren klaar te maken om de volgende dag op de barbecue te doen! En oja, dit is best een verantwoord hapje!
Ingrediënten:
- 300 gram kip
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 100 gram champignons
- 10 cherry tomaatjes
- Satéprikkers
Begin met het snijden van de kip en vervolgens met het maken van de marinade. Doe dit ruim van tevoren, zodat de kip goed de smaak van de marinade op kan nemen. Ik liet de kip twee uur marineren, maar de avond van tevoren kan ook prima. Snijd de kip in blokjes van ongeveer twee bij twee, zodat je een fatsoenlijke shaslick krijgt. Je maakt de marinade door een eetlepel honing te mengen met een eetlepel ketjap, een eetlepel citroensap, een theelepel balsamicoazijn en vier teentjes fijngehakte knoflook. Roer dit goed door elkaar en doe de kipblokjes in de marinade. Zorg ervoor dat de marinade over alle kip zit en zit dit afgedekt in de koelkast.
Leg de satéstokjes te weken in wat water zodat ze niet in brand vliegen op de barbecue. Snij hierna de paprika in blokjes, de cherrytomaatjes door de helft, de champignons in kwarten en ook de de lagen van de ui in vierkantjes. Als de kip lang genoeg heeft gemarineerd, kan je de spiesjes gaan maken. Begin met een halve cherrytomaat, vervolgens een stukje kip, daarna champignon, nog een stukje kip en als laatste een stukje paprika en rode ui. Barbecue of grill het totdat de kip gaar is en serveer!
Gemüse Kebab (13-8-'16)
Vrijdagavond maakte ik Gemüse Kebab. Als je nu denkt, "Hee! Dat klinkt Duits!", dat klopt! In de vakantie ben ik met mijn vriend een paar dagen naar Berlijn geweest en daar proefden we dit. Daar wordt het verkocht als streetfood en het is eigenlijk de vegetarische variant van kebab, alhoewel er ook een variant met kip te krijgen is. Je krijgt een broodje met gegrilde groenten, wat rauwkost, een knoflooksausje of hummus en vervolgens nog een speciaal fetamengsel. De variant die ik heb gemaakt is iets meer dieetproof. Ben je er klaar voor?
Ingrediënten:
- 8 pitabroodjes
- Italiaanse diepvriesgroente
- cottage cheese
- muntblaadjes
- knoflook
- citroensap
- sambal
- ijsberg sla mix
- sambal
- chilipoeder
- Italiaanse kruiden
- peper
Begin met het roerbakken van de Italiaanse diepvriesgroente. Uiteraard kan je ook de groente apart van elkaar kopen, maar diepvriesgroenten zijn goedkoper! #portemonneeproof
Doe hier wat sambal doorheen en wat Italiaanse kruiden. Doe vervolgens de cottage cheese in een kommetje, voeg naar smaak wat citroensap toe samen met wat peper, fijngehakte knoflook, Italiaanse kruiden en fijngehakte muntblaadjes. Roer dit goed door elkaar en zet het even in de koelkast zodat de smaken in kunnen trekken.
Doe nu de pitabroodjes in de oven zoals op de verpakking staat aangegeven en als ze klaar zijn, snijd ze dan in kwarten.
Vul ze vervolgens met de Italiaanse groente, daarna wat van de gemengde ijsbergsla en vervolgens met de cottage cheese-saus. Dat was 'm al! Pomme et oeuf toch?
Skinny Potato Skins (8-7-'16)
Al een aantal keer heb ik de potato skins voorbij zien komen. Van oorsprong een Amerikaan gerecht met onder andere kaas, bacon en zure room. Ik dacht, dit kan gezonder!
Ingrediënten:
- 1 pakje krielaardappelen met schil
- 1 bakje cottage cheese
- 1 bakje champignons
- 2 tomaten
- 1 paprika
- 1 pakje hamblokjes
- 3 teentjes knoflook
- theelepel sambal
Begin met het fijnhakken van de knoflook en meng de helft door een beetje olijfolie. Smeer alle aardappelen hiermee in en doe dit in de oven voor een half uurtje op 180 graden. Ik had deze stap 's middags alvast gedaan. Laat de aardappels goed afkoelen hierna en snijd ze daarna door de helft zodat je zoveel mogelijk van het "vruchtvlees" eruit kan lepelen. Leg de aardappelschillen/vellen nog een keer in de oven op 180 graden voor tien minuutjes, opnieuw goed ingesmeerd met de knoflook olie.
Begin nu met de vulling. Fruit de overige helft van de knoflook aan in de pan en voeg de tomaat, paprika en champignon toe in kleine blokjes. Na een poosje kan je de ham ook toevoegen. Als de aardappelschillen weer uit de oven komen kan je de aardappelschillen vullen met het mengsel en een lepel cottage cheese. Nog een keer in de oven voor tien minuutjes op 180 graden en klaar!
Summer Rolls (1-7-'16)
Loempia’s kennen we allemaal wel. Het Engelse woord daarvoor is Spring Rolls. Maar wat gebeurt er als je de gezondere, frisse variant serveert? Dan krijg je Summer Rolls!
– rijstpapier
– nasi/bami groente (met sowieso ui, rode peper, taugé)
– komkommer
– paprika
– ei
– ketjap
– citroenzuur
– sambal
Gevulde Eieren met Guacamole (24-6-'16)
Zelf sta ik inmiddels bekend als de gevulde eieren-koningen van RTV Emmen. Maar nu ik gezonder eet, moet ik eigenlijk ook gevulde eitjes maken zonder al die sausjes. Dus vandaar gevulde eieren met guacamole.
Ingrediënten:
- 20 eieren
- 250 gram ingevroren avocado
- sambal
- peterselie
- 3 teentjes knoflook
- gemalen komijnpoeder
- paprikapoeder
- kerriepoeder
Begin met het koken van alle eieren en zorg ervoor dat ze hardgekookt zijn. In de tijd dat de eieren koken, heb je tijd om de guacamole te maken. Laat de avocado ontdooien en prak deze fijn, doe er wat sambal door en roer dit goed door elkaar. Hak de knoflookteentjes fijn en voeg ook dit door de guacamole. Voeg ervolgens nog kerrie, paprika, komijn en peterselie toe.
Laat de inmiddels gekookte eieren schrikken door ze in koud water te leggen. Pel ze vervolgens en leg ze nog eventjes tien minuten in de koelkast. Snijd ze hierna door midden en wip de eidooier eruit en meng dit ook door de guacamole. Let er wel op dat je niet alle dooiers door de guacamole mengt, want dan smaakt de vulling alleen nog maar naar eigeel.
Doe het guacamole-mengsel in een spuitzak (dit kan ook een boterhamzakje zijn met het puntje er af geknipt) en spuit het in de halve eieren. It’s as simple as that!
Bloemkoolpizzaatjes (17-6-'16)
Een ware hit onder foodbloggers, deze koolhydraatarme pizzaatjes. En mocht je kieskeurige eters eens zonder gezeur bloemkool voor willen schotelen, dan is dit een tip!
Ingrediënten:
- 700 gram bloemkool
- 1 ei
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 pakje kipreepjes
- 4 blaadjes munt
- 1 klein bakje Griekse yoghurt
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
Spinazieomelet met zuivelspread en kip (10-6-'16)
Dit was echt zo verrassend lekker dat ik er nog steeds niet helemaal over uit ben. Tijdens de uitzending werd het omschreven als een smaakexplosie. Zelf proberen dan maar?
Ingrediënten
- ingevroren spinazie
- 3 eieren
- 150 gram zuivelspread
- zongedroogde tomaatjes
- gedroogde basilicum
- kipfilet plakjes
- sambal
Begin door de oven te laten voorverwarmen op 180 graden. Ontdooi de spinazie en laat het water er uit lekken. Klop de eieren en doe hier een gedeelte van de spinazie door, ik gebruikte volgens mij maar 150 gram. Pak een bakplaat en doe hier een beetje olijfolie op en vervolgens het bakpapier, op deze manier blijft het bakpapier zitten. Als je een losse oven hebt, zorg er dan voor dat deze waterpas staat (op de iPhone staat in de kompas-app een meter hiervoor). Giet het eimengsel op de bakplaat en zet het in de oven voor vijftien minuutjes. Op deze manier wordt het een mooie, droge omelet die overal even dik is in tegenstelling tot in de pan.
Begin nu met het maken van het mengsel. Pak de zuivelspread erbij en meng hier één eetlepel sambal doorheen. Hak vervolgens ongeveer 5 zongedroogde tomaatjes fijn en doe ook dit erdoor samen met een eetlepel gedroogde basilicum. Meng dit goed en laat het even staan.
Haal de omelet uit de oven en schuif die op een dienblad met bakpapier en al om even in de koelkast te laten afdrogen. Nadat het een poosje in de koelkast heeft gestaan, kunnen we beginnen met het vullen van de omelet. Leg de omelet met de andere kant nu ook op een bakpapiertje en haal de oude eraf. Snijd de omelet door de helft en besmeer beide kanten met de zuivelspread die je hebt gemaakt. Beleg beide stukken ruim met kipfilet, rol ze op en snijd ze in stukjes. Dat is alles, echt waar! Je zou de opgerolde, gevulde omelet nog even in de koelkast kunnen leggen om op te stijven wat mooier is voor de presentatie van de hapjes, maar het maakt geen ruk uit voor de smaak.
Leuk om te weten: dit lekkere hapje was in een wip klaar!
Slanke Moussakerolletjes (3-6-'16)
Ik ben echt een liefhebber van ovenschotels, en naast lasagne is Griekse moussaka mijn grote favoriet! Maar daar gaat nogal wat boter in, in de puree en ook in de bechamelsaus. Niet heel gezond dus. Tegenwoordig maak een soort moussaka lasagne met gegrilde aubergine, aardappelschijfjes, tomatensaus, gehakt, kruiden en cottage cheese. Smaakt naar moussaka, maar een stuk gezonder! Toen ik dit afgelopen week weer maakte, bedacht ik me dat dit ook heel makkelijk als tussendoortje te maken is!
Mislukte wolkenbroodjes (20-5-'16)
Een ware trend in het foodbloggen momenteel is het wolkenbrood, of cloudbread, een koolhydraatarm en glutenvrije vervanger voor brood. Ze schijnen erg luchtig te zijn en ook erg lekker, maar in mijn geval waren het gewoon omeletjes. Alsnog lekker, maar niet heel erg broodachtig. Ik vermoed dat dit komt omdat ik er zongedroogde tomaten doordeed, die wellicht te veel olie bevatten om het geheel luchtig te houden. Bij deze toch het recept!
Ingrediënten:
– 6 eieren
– 1 bakje cottage cheese/ hüttenkäse
– rucola
– tijm
– oregano
– peterselie
– knoflook
– zongedroogde tomaatjes
– rauwe boerenham
– komkommer
– 1/2 eetlepel bakpoeder
Pak twee kommen en ontvet beide, dit doe je door even een doekje gedrenkt in azijn of citroenzuur er door te halen. Split vervolgens de eieren en verzamel het eiwit in de ene, en de dooiers in de andere kom. Hak de knoflook en zongedroogde tomaten in stukjes en doe dit bij de dooiers, samen met de kruiden en de cottage cheese. Roer dit goed door elkaar. Zet dit nu even aan de kant en pak de kom met eiwitten erbij. Voeg het bakpoeder toe en klop dit met een mixer op, zorg er voor dat het een stijf mengsel wordt dus je moet behoorlijk lang blijven kloppen. Als het eiwit luchtig genoeg is, moet je langzaam het eigeelmengsel er door heen scheppen. Niet roeren of mixen, want dan verdwijnt de luchtigheid weer. Zet de oven alvast aan op 150 graden en pak de bakplaat eruit. Leg hier een bakpapiertje op en schep er dotjes eimengsel op. Doe dit in de oven voor ongeveer twintig minuten en beleg het hierna met een schijfje komkommer, wat rauwe ham en rucola.
Zoals ik zei denk ik dat mijn wolkenbroodjes per ongeluk meer omeletjes zijn geworden omdat ik er zongedroogde tomaten door heb gedaan. Een suggestie zou kunnen zijn om er alleen droge ingrediënten aan toe te voegen. Binnenkort nog maar eens proberen dus :)
Pepper bakes (13-5-'16)
Onlangs was het moederdag en dan komen er natuurlijk tal van creaties voorbij op mijn Facebook timeline. Ik zag een moederdagontbijt-recept en dacht, daar kan ik wel wat mee. Het was een paprika gevuld met een eitje in de oven. Ik heb er een snackvorm van gemaakt en natuurlijk wat gepimpt met lekkere kruiden.
Ingrediënten:
– zoete muntpaprika
– 2 tomaten
– 6 eieren
– 1 handje basilicum bladeren
– sambal
– ketjap
– 2 te